Zpět

Bondareva: „Když se mě někdo zeptal, kým chci být, tak jsem vždycky chtěla být trenérkou.“

Přečtěte si druhou část rozhovoru s charismatickým párem Adreyem Gusevem a Verou Bondarevou - finalisty Mistrovství světa v latinskoamerických tancích.

Gusev Bondareva
Gusev Bondareva

Tento článek navazuje na první část rozhovoru, který si můžete přečíst zde.

Mohli byste popsat svůj týden? Jak probíhají vaše tréninky, jak moc trénujete a co?


Vera: Náš týden závisí od toho, kde zrovna jsme. Když jsme v Itálii, tak je to všechno jednodušší. Máme sál blízko u domu, takže netratíme čas cestováním.
Andrey: Řeknu to tak, že nemáme striktně dáno, kolik hodin denně musíme být na sále. Můžeme mít trénink jednu hodinu a může to být produktivní jako když trénujeme 8 hodin. Někdy býváme na sále 4-5 hodin a někdy (třeba před Mistrovstvím světa) jsme měli 10 lekcí denně plus practise. Takže to můžeme zobecnit, když je před námi důležitá soutěž, tak trénujeme intenzivněji. Když ne, tak se soustředíme více na basic a zlepšení tance obecně. Plus samozřejmě chodíme do posilovny a máme speciálního trenéra na fyzičku v Teamu Diablo, Ramba, který nám pomáhá s kardiem. V poslední době nám moc pomáhá Gyrotonic. To vám všem moc doporučuju. Na Gyrotonicu naučíš svoje tělo elastičnosti a to, aby svaly fungovaly nezávisle na sobe v izolaci. Potom chodíme občas na lekce baletu a máme svého sportovního psychologa. Ten mi pomáhá, abych nezapíchnul nůž do Very (směje se). Nebo vidličku (pokračuje se smíchem). Někam do ledviny (pořád se směje).
Takže ze mě celkově asi nedostanete, jak by to mělo správně být, protože to máme každý týden jinak a každé tělo stejně potřebuje jiný přístup, který si musí najít každý sám. Ale pro vaše čtenáře mám odpověď. Musíte trénovat 10 hodin denně! 10!


Co se v současné době snažíte zlepšit ve vašem tanci?


Andrey: (Nakloní se k nám a šeptá) Very balanc. Ne, dělám si srandu, pracujeme teď hodně na muzikálnosti a emocionální stránce našeho tance. Stanovili jsme si priority toho, jak máme působit jako pár. Takže velký krásný sexy muž jako já a jakž takž Vera (směje se). 
Vera: Já teď vzpomenu to, jak říkal Andrey, že máme psychologa. Ten mě učí, že občas musím souhlasit s partnerem, ikdyž vlastně nesouhlasím. Takže souhlasím s Andreyem.
Andrey: Cože? Asi bys k němu měla ještě zajít (směje se a kryje se před úderem do ramena). 

 

Vera Bondareva
Vera Bondareva

Kdo je nebo byl vaším tanečním idolem během vaší kariéry?


Vera: V současné době se mi nejvíce líbí Yulia Zagoruychenko. Dřív se mi líbila Karina Smirnoff, která byla ohromně energická a byla tak trošku mrcha, ale v pozitivním slova smyslu. Beata a Hana Kartunnen.
Andrey: Slavik Kryklyvyy, Bryan Watson, Franco Formica.


 
Kdo je vaším koučem a trenérem?


Andrey: Team Diablo, Davide Cacchiari, Olga Garshina Cacchiari, Evgenyy Stepanov. To jsou lidé, se kterými jsme v kontaktu každý den.
Andrey: Tak, dle mých propočtů přijde poslední otázka.
Pavel: Ne.
Andrey: Ne? (Důrazně.)
Pavel: Ne, já jsem lhal (směje se).
Andrey: A to jsem si myslel, že jsi kamarád (směje se). 

Jste také tanečními trenéry. Co máte nejraději na učení?


Andrey: Mně se líbí to, že když vysvětluješ cizímu páru nějaký pohyb a třeba ho i ukazuješ, začínáš v něm sám objevovat něco víc a víc mu rozumíš. Ne vždycky se stane, že ti pár hned rozumí a ty musíš najít cestu, jak mu to vysvětlit jinak. Musíš na danou věc koukat z různých ůhlů pohledu a to ti otevírá další perspektivu. A je to fajn se pořád učit vlastně sám od sebe.
Vera: Když mě se někdo zeptal...
Andrey: (Skáče do řeči.) Další otázka! (Směje se a dostává další ránu do ramene.)
Vera: ...Když mě se někdo zeptal, kým chci být, tak jsem vždycky chtěla být trenérkou. Je to to nejkrásnější, když vidíte, jak děti rostou a přitom se zlepšují, formujete jejich osobnost a ovlivňujete jejich život v pozitivním slova smyslu. Největší odměna je, když mají úspěchy.


 
Jaké máte další cíle ve vaší kariéře? 


Vera: Myslím si, že nemusíme odpovídat, jdeme si za tím být první.
Andrey: Spíš lezem. Pomalu, ale správným směrem.


Co myslíte, že děláte lépe než ostatní?


Vera: Vyhýbám se konfliktům.
Andrey: Cooo? Ptal se, co děláme líp než ostatní a ty tady o konfliktech (směje se).
Vera: Tak nemusí to být nutně o tanci.
Andrey: To ale nikoho nezajímá. (Směje se a nestíhá se krýt před ranou do ramena.)
Pavel: Dobře, lépe formuluji otázku. Proč se máte stát zrovna vy mistry světa? Čím jste výjimeční?
Andrey: Unikátní osobní styl, který není podobný nikomu. Umím dělat nejlépe ze všech to, co umím dělat já. A k této odpovědi dejte moje video ale (směje se). Ale vážně. Myslím si, že se odlišujeme emocemi v páru od ostatních. Techniku mají top páry už v semifinále výbornou. Je tam už málo párů, které se neumějí správně hýbat. Takže to zopakuju. Silné osobnosti, styl a emoce, které vám ukážu příští rok na Night of Nine (směje se)!

 

Gusev Bondareva
Gusev Bondareva

Poslední otázka. Co je klíčem stát se úspěšným tanečníkem?


Andrey: Je to kombinace talentu a pracovitosti.
Vera: Je to kombinace talentu, pracovitosti a rozumu.


 
Pavel: Já vám moc děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů.
Andrey: Night of Nine! Night of Nine! Guuuseeev! Night of Nine! Zapamatovali jste si to? (Směje se.) Není zač, byla to sranda.
Vera: Není zač. A můžu si dát ještě vínko? (Směje se.)

A my Vám přikládáme video Andreye a Very z Prague Open 2018 a jejich sólo rumbu z finále World Open Latin.