Zpět

Creative Black Tie

Dress code na galavečer NINE zní jasně ▪ Creative Black Tie ▪ ale co si pod tím představit? Pojďme si to ujasnit.

 

Ať už se pohybujete v jakékoliv společenské sféře asi tušíte, že pro formální události jako jsou například významné plesy, slavnostní večeře, operní premiéry nebo galavečery existují dva základní dress cody:

  • Black Tie
  • White Tie

White Tie je nejformálnějším dress codem vůbec. Nosí jej politici na významná setkání s královskou rodinou, herci při rozdávání Oscarů nebo vědci při přebírání Nobelovy ceny. Zkrátka už jej má v šatníku jen málokdo.

Klasický Black Tie se také vyznačuje určitou mírou formality, součástí tohoto dress codu jsou pro dámy tmavé luxusní šaty a pro pány smoking. Pánský outfit se skládá z šesti částí: černého smokingového saka, černých kalhot, černých kožených nebo lakovaných bot typu oxford, hedvábného motýlka, černé vesty nebo smokingového pásku a bílé smokingové košile. Barevné spektrum černá/bílá se dodržuje také u decentních doplňků.

Dámy krom dodržení tmavého spektra barev pro své luxusní šaty musí mít boty na podpatku s uzavřenou špičkou, silonové punčochy a barevně sladěné psaníčko.

 

CREATIVE BLACK TIE

O kus zábavnější jsou dress cody Black Tie Optional nebo Creative Black Tie. V prvním případě lze místo smokingu použít klasický černý oblek, v druhém je zase svoboda při výběru barev, doplňků, motýlků, vesty či smokingového pásu. 

Creative Black Tie se inspiruje v nejpompéznějších obdobích dějin lidstva – baroku a rokoku. Máte možnost vynést zajímavé materiály a vzory. Trefou do černého může být například samet nebo hedvábí. Creative Black Tie se také nebojí barev, od pánu vyžaduje smoking, u dam se očekávají dlouhé večerní šaty. Nemusejí být však nutně plesové.

 

DÁMY

  • Pro událost s dress codem Creative Black Tie můžete obléknout dlouhé šaty, dlouhé overaly nebo luxusně padnoucí kostýmky.
  • Nemusíte se bát rafinovaných průstřihu a střihů, ale nezapomeňte že z vás musí čišet elegance
  • Popustit uzdu fantazii doporučujeme při výběrů bot a doplňků. V obchodech, a hlavně ve svém šatníku jistě najdete velké množství krásných šperků a kabelek. Pokud jste dámy ještě neměly příležitost je vynosit, vhodnější chvíli byste jen těžko hledaly.
  • Na závěr malé doporučení, že méně je někdy více a důležité je se cítit skvěle.

 

PÁNOVÉ

  • Při tomto dress codu klademe důraz na slovo Creative. Vyžaduje určitou dávku kreativity, což při přípravě ne každého baví. Obyčejný smoking bude pro tuto akci nudná klasika a základní plesový oblek zase něco mimo mísu.
  • Pokud nejste fanoušek zajímavých smokingů a do půjčovny máte daleko, jděte cestou módních doplňků. Zajímavou kravatou, motýlkem nebo manžetovými knoflíčky oživíte svůj outfit.
  • Košile pro akci s dress codem Creative Black Tie nemusí být nutně bílá, ale klidně i černá. Nebo vsaďte na luxusní roláček.
  • Obuv doporučujeme lakovky.

 

Inspirujte se minulými ročníky červeného koberce galavečeru NINE.

 

Na závěr pár posledních doporučení:

  • džíny na jakoukoliv formální událost zásadně NEpatří
  • nezapomeňte na společenskou obuv
  • obyčejné sako a krátké společenské šaty zkrátka NEstačí

 Dejte pořadatelům najevo, že si vážíte jejich práce a hoďte se do gala. Je lepší být vždy malinko overdressed než underdressed. 🖤